RENSELSE af Sofi Oksanen - opsætning på Færøernes nationalteater Tjodpallur

Scenografi model og illustration 1:25

Forsideforside.html

Ideudvikling

TilbageScenografi.html

Om scenografien der er en installation der er en scenografi.


Sofi Oksanans historie handler om en ung russisk kvinde på flugt, som har været udsat for traficking. Hun søger ly i Estland på en gammel kvindes gård, der gemmer på grusomme hemmeligheder fra Sovjettiden. Igennem stykket afdækkes de to kvinders fælles familehistorie og viser hvor langt et menneske vil gå for at overleve.

Tidsmæssigt springer fortællingen mellem 1940/50`erne og 1992/93.


Den rumlige ide forsøger at fravige enhver konkretisme til stykkets geografi og sceniske adviseringer. Historiens grusomhed ligger både i de overgreb kvinderne har oplevet, men også i de følelsesmæssige reaktioner der er opstået på baggrund af disse.

For at give publikum den tætteste oplevelse af disse voldsomme historier blev instruktør Kim Dambæk og jeg hurtigt enige om at arbejde i et mere psykisk rumligt univers.


En fragmenteret væg skrider ud fra teaterrummets hjørne i svævende tilstand. Væggens konstruktion er beklædt med patineret skiden lærred og fungerer som en slags installation som skuespillerne ikke forholder sig til, men som er psykologisk medspiller på flere planer.

Igennem hele stykket holdes væggen i bevægelse ved hjælp af lys og filmprojekteringer.

Bagfra projekteret lys giver en forvitret bevægelig skyggevirkning, igennem ekstra udbygninger på væggens trækonstruktion. Forsidens lys bevæger sig konstant i op og ned faitninger, som blandes med filmprojekteringer af forskellige skyggeoptagelser. Selve skyggefilmene arbejder i forsinket tid for at forstærke følelsen ved deres udsagn. Ved at projekterer på væggens brudte flader fjernes noget af den filmiske distance.

Foran væggen svæver et gulv, hvor scenerne udspilles. Alle skuespillerne er tilstede i teaterrummet  under hele forestillingen. Spilleformen arbejder med reading som udtryk, derfor er kostumer og rekvisitter barberet ned til et minimum og givet så lille værdiladning som mulig.

Prøver og farver

20 stk. Skyggefilm

Opbygningsdokumentation

SE FILMEN

Plakat

Udvikling og opbygning


www.tjodpallur.fo


Instruktør: Kim Dambæk   

Scenografi, kostumer, film, plakat:

Oana Constantineanu   

Lysdesign: Árni Baldvinsson   

Lyddesign: Jón McBirnie


Skuespillere:

Birita Mohr          

Gunnvá Zachariassen

Barbara Christophersen   

Hans Tórgard

Hjálmar Dam

Bárdur Persson